Tipy na výlety z Harrachova

Od restaurace U Dvou kocourů

Tipy na výlety

Posilněte se u nás poctivou krkonošskou kuchyní a vyrazte na výlet. Naše restaurace je skvělým výchozím bodem pro návštěvu těchto osmi zajímavostí, které byste při návštěvě Harrachova neměli minout:



Mumlavský vodopád


U Dvou kocourů, kam dál?

Deset metrů vysoký vodopád na řece Mumlava patří mezi nejkrásnější a turisty nejvyhledávanější vodopády v Čechách. Po právu mu patří hned několik českých „nej“.Ptáte se, čím si tyto superlativy zasloužil? Jeho jedinečnost spočívá v mnoha žulových prohlubních o průměru až šest metrů ve směru toku, kterým se výstižně přezdívá „obří hrnce“ nebo také „čertova oka“. Připraveni na ledovou výzvu? Koupel v hrnci si můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Překonat se, zatnout zuby a ponořit se do chladné vody za tento jedinečný zážitek rozhodně stojí. Zůstaňte ale opatrní, prohlubně jsou dokonale hladké a silný proud může být zrádný.Pokud k vodopádu vyrazíte v zimním období, s trochou štěstí (a mrazu) vám vyrazí dech podívaná na fascinující ledopád.

Více informací

Pramen Labe


U Dvou kocourů, kam dál?

Jak vypadá úplný začátek jednoho z největších evropských toků? Vydejte se podívat, jak se z hloubi krkonošského rašeliniště rodí průzračný pramínek, který svého cíle na pobřeží Baltského moře dosáhne až za dlouhých 1 154 km.Pramen Labe protéká symbolickou kamennou studnou, ve skutečnosti ale vyvěrá zhruba o 300 metrů dále v turisticky nepřístupné přírodní rezervaci.Okolo skruže najdete také pamětní desky věnované průkopníkovi české turistiky Janu Bucharovi a zídku s erby 26 významných českých měst, kterými Labe protéká.

Více informací

Labský důl


U Dvou kocourů, kam dál?

Labský důl tvoří srdce Krkonoš, zasazené do přísně chráněné první zóny národního parku. Jeho střed vykresluje tok Labe, zatím ještě v podobě prudkého horského potoku, podél kterého vás povede modrá turistická stezka. Dolní část stezky navazuje na historickou Harrachovu cestu, vybudovanou na konci 19. století jako první pokus o zpřístupnění nejdivočejší části Krkonoš.Poměrně náročný trek Labským dolem vám přiblíží formování krajiny mohutným dávným ledovcem. V průběhu rozmanité osmikilometrové trasy projdete kamenitou morénou, ostrými serpentinami s nádhernými výhledy do rokle a dech znovu naberete při odpočinku u největšího vodopádu Pančavy.

Více informací

Labský vodopád


U Dvou kocourů, kam dál?

Labský vodopád měří úctyhodných 35 metrů a navazuje na něj dalších 200 metrů divokých kamenitých peřejí. Zavede vás k němu modrá turistická stezka vycházející z Labského dolu směrem k Labské boudě.Nezapomenutelná vyhlídka na jeho kaskády se otevírá nad Labským vodopádem, kde zůstalo dodnes stavidlo jako vzpomínka na dobu, kdy bývalí majitelé Labské boudy mohli pro potěšení turistů pomocí retenční nádrže vodopád zesilovat. Dnes je celá zóna přísně chráněná, ale divoká krása vodopádu vás určitě uchvátí i bez umělé regulace.Stejně jako Mumlavský vodopád v zimě zamrzá a mění se v kouzelnou scenérii, ale rozhodně na ledovou plochu nevstupujte – zmrzlá bývá pouze tenká vrstva na povrchu.

Více informací

Pančavský vodopád


U Dvou kocourů, kam dál?

Pančavský vodopád je s rekordní výškou 148 metrů králem českých vodopádů. Řítí se v několika kaskádách z Pančavské louky nedaleko Labské louky a dopadá v prudkých nárazech až na dno Labského dolu.Stejně jako Labský byl dříve i Pančavský vodopád regulován pomocí retenční nádrže, ale spolu se zařazením do nejvyššího pásma ochrany je v současnosti ponechán jen síle přírody. Pokud si chcete naplánovat skutečně monumentální podívanou, navštivte jej v době tání sněhu koncem dubna až začátkem května.Výlet můžete spojit s několika dalšími turistickými cíli v okolí, jako je nedaleký Labský vodopád, pomník Bohumila Hanče nebo Ambrožova vyhlídka.

Více informací

Růženčina zahrádka


U Dvou kocourů, kam dál?

Trocha krkonošské mystiky: Růženčinu zahrádku tvoří nepravidelný kamenný kruh tvarem připomínající květ růže o průměru zhruba 20 až 25 metrů, ke kterému dodnes neexistuje přesvědčivě potvrzená zmínka o původu ani účelu jeho vybudování.Podle jedné teorie jde o kultovní místo lidu popelnicových polí, datované do 7. století před naším letopočtem. Další prameny hovoří o tom, že byl kamenný val postaven na počest návštěvy majitelů jilemnického panství, knížete Harracha a jeho manželky, kteří na tomto místě odpočívali. Příznivci tradičního bylinkářství vidí v kruhu příhodné místo pro pěstování horských léčivých rostlin (na místě je naleziště vzácného druhu lišejníku pukléřky islandské). A pokud dáváte přednost starým legendám, vzpomeňte si na výletě na nešťastnou lásku komtesy Růženy a myslivce, kteří se před jeho tragickou smrtí scházeli údajně právě na tomto místě.

Více informací

Ozubnicová trať – zubačka


U Dvou kocourů, kam dál?

Adrenalinovou projížďku nejstrmější železniční tratí v Česku nabízí ozubnicová trať Tanvald–Kořenov–Harrachov. Dřívější lokomotiva tento horský úsek překonávala pomocí ozubeného kola. To už dnešní vlaky nepotřebují, ale nostalgický zážitek si můžete dopřát při jedné z častých historických jízd původní soupravou.Dvanáct kilometrů trati vede pěti tunely a nabízí natolik unikátní zážitek z jízdy, že byla její část Tanvald–Kořenov prohlášena za kulturní památku. V tomto úseku na pouhých sedmi kilometrech překonáte 235 výškových metrů a možná budete bojovat s lehkou závratí při přejezdu 26 metrů vysokého mostu přes řeku Jizeru.A když už jsme u rekordů, cestu si můžete protáhnout až do polského horského střediska Szklarska Poreba. Zažijete tak ještě jedno „nej“, a to nejvýše položenou polskou železniční zastávku Jakuszyce.

Více informací

Černý (huťský) rybník


U Dvou kocourů, kam dál?

Nejraději si krásu přírody vychutnáváte o samotě bez náporu turistů? Potom by vás mohl zaujmout tip na „tajné“ místo, o kterém se dozvíte spíš od místních než z turistických průvodců.Zádumčivě krásný Černý rybník ke koupání zrovna neláká – a není to pouze temnou barvou jeho hladiny. Dodnes je využíván pro přípravu sklářských forem tradičním postupem. Po vypuštění rybníka se ke dnu přichytí dubové špalky, které po opětovném napuštění zrají několik měsíců ve vodě. Když jsou připravené, rozřežou je skláři na formy. Ty díky získané vlhkosti odolají i vysokým teplotám při tavení skla.Křehkou krásu výrobků, které vzešly z dubových forem, si po procházce můžete prohlédnout v Muzeu skla v Harrachově.

Více informací

Top